V nedeljo 8.9.2019 smo se v popoldanskih urah odpravili proti Poljski. Po nekaj postankih, še več zapetih pesmih in na avtobusu prespani noči, smo zjutraj prispeli v Varšavo.

Po Varšavi

Mesto smo si do dobra ogledali, saj smo imeli na voljo za ogled 9 ur. Najbolj nas je navdušil vrt Knjižnice Univerze v Varšavi, ki krasi streho same knjižnice, kjer si študentje (in drugi) z lahkoto napolnijo “baterije”.

Pomnik Powstania Warszawskiego – Spomenik Varšavskega upora

Iz Varšave smo se napotili v SokoŁow Podlaski, kjer smo bili nastanjeni cel čas turneje. Domača folklorna skupina nas je pričakala in izrekla ter zapela dobrodošlico.

Sprejem

V torek smo v dopoldanskem času obiskali 4. Osnovno šolo v gostujočem mestu. Osnovnošolcem smo zaplesali štajerski splet, ki smo ga popestrili tako, da smo poleg štajerske noše nosili pokazali še druge. Po nastopu je sledil ogled šole in kosilo.

Nastop na 4. OŠ SokoŁow Podlaski

Zvečer smo si ogledali slavnostno otvoritev festivala XVIII. Nadbužanskie Spotkania Folklorystyczne.

V sredo smo vse skupine odšle na “ekskurzijo” v grad Liw. Ogledali smo si prostore gradu, kjer po legendi seveda tudi straši. Po ogledu smo se preizkusili v metu sekire, streljanju z lokom in izdelovanju rožic , oblekli pa smo se tudi v srednjeveške oprave. Pred odhodom v domače mesto pa smo se družili tudi s skupino iz Kanarskih otokov. Druženje je bilo zelo zanimivo, saj smo drug drugega učili svoje tradicionalne plese.

Aktivnosti na gradu Liw

Popoldan smo se skupaj z ostalimi skupinami iz Kanarskih otokov, Španije, Grčije in Poljske zbrali v veliki telovadnici, kjer so potekale plesne delavnice. Vsaka skupina je predstavila in naučila druge, kako se pleše v domači državi.

Delavnice

v četrtek smo obiskali tehnično srednjo šolo ZSCKR v gostujočem mestu. Srednješolcem smo zaplesali splet belokranjskih in prekmurskih plesov. Po nastopu je sledil ogled prostorov ter zelo dobro kosilo, saj je na šoli tudi program, ki izobražuje kuharje.

Takoj po kosilu smo v kulturnem domu imeli vajo za ocenjevani nastop prihodnji dan. Popoldan pa so zopet sledile delavnice med skupinami. Tokrat je na delavnicah sledilo presenečenje, saj nas je poljski umetniški vodja naučila splet, ki smo ga zadnji dan skupaj zaplesali predstavniki vseh sodelujočih skupin. Pri tem pa smo zapeli še poljsko ljudsko pesem Kukuwečka. Pred večerjo pa smo imeli možnost tudi zaplavati v mestnem bazenu.

Kulturni dom

V petek dopoldan smo imeli nastop pred CIOFF komisijo v kulturnem domu v gostujočem mestu. Zaplesali smo splet gorenjskih delovnih ter barbinih plesov. Po kosilu pa smo imeli prosto. Nekateri so čas izkoristili za ogled mesta, drugi za počitek, spet drugi za sproščeno druženje. Nekaj naših predstavnikov pa se je udeležilo sprejema pri županu mesta SokoŁow Podlaski.

Tokrat smo se na večerjo odpravili z avtobusom k reki Bug. Tam smo večerjale vse sodelujoče skupine, po večerji pa je sledila zabava z DJ-em.

“Preizkus” poljskih noš

V soboto smo dopoldan imeli prosto za počitek, po kosilu vajo na odru kulturnega doma in zvečer slavnostni zaključek festivala. Tokrat smo ponovili nastop prejšnjega dne z gorenjskimi plesi. Takoj na začetku prireditve pa je nekaj naših predstavnikov zaplesalo skupaj z ostalimi predstavniki (kot že prej omenjeno).

Utrinki iz zaodrja

Po slavnostnem zaključku smo se vrnili v hotel ter povečerjali. Nato je nastopil čas slovesa, saj smo takoj po večerji krenili na pot proti domu. Priznamo, da smo se tokrat zelo navezali tako na vodiče, ki so skrbeli za nas, kot na skupine s katerimi smo stanovali v hotelu. Ob slovesu smo si zaželeli, da se kmalu spet vidimo. Kdo ve, mogoče pa se vidimo na naslednji turneji.