Letošnji tradicionalni koncert Folklorne skupine »SAVA« z naslovom “Ob Kolpi, tam sem jaz doma” je drugi iz niza folklornih večerov, ki smo ga posvetili prikazu ljudskega izročila posamezne regije, katerega že ima skupina v svojem bogatem repertoarju, vsako leto pa dodamo tudi nekaj novega.
Po lanskoletni predstavitvi ljudskega izročila Primorske, je bila druga na vrsti naša Bela krajina, ki se geografsko vije ob reki Kolpi od Kostela vse tja do Metlike.
V sklopu prikaza ljudskega izročila smo želeli predstaviti tudi tradicionalno etnološko in gastronomsko podobo posamezne pokrajine – tokrat je bila v preddverju Šmartinskega doma belokranjska VINICA, kjer ste lahko užili okuse z bregov ob reki Kolpi.

Za začetek so Dečve, pevke FS Sava, zapele Daj nam, bože, dobro leto. Godci in plesalci smo zaplesali Črnomaljsko in Metliško kolo, pri tem pa nismo imeli glasbene spremljave, saj so le to nadomestili naši glasovi. 

Z nami so bili tudi tamburaši Tamburaške skupine Bisernica ter njihovi veterani.

Pesmi in kola iz Starega trga ob Kolpi so prva letošnja noviteta v programu Folklorne skupine SAVA

Po tem, ko so nam tamburaši zaigrali vsem dobro poznano Pastirče mlado, so se Dečve predstavile z Bojanskimi pesmimi – drugo letošnjo novost.

Kasneje so se plesalci prikazali Jurjevanje. Zaplesali smo naslednje plese: Zelena mala dubrava – Sirotica – Ivanič kolo – Carska kasa – Hruške, jabuke, slive in Preloško kolo.

Po dveh belokranjskih Vse tičice lepo pojo in Pijmo, bratci, vince, so nam Dečve prepustile oder, plesalci pa smo odplesali zadnji splet tega večera – Kostelski pir.
Ta odrska postavitev je letošnja tretja novost v programu Folklorne skupine SAVA. Kostelski pir prikazuje svatbeno zabavo v Kostelu v začetku prejšnjega stoletja. Plesi Kostela so že bolj podobni ostalim parnim kranjskim plesom: oberštajeriš, mulcartanc, sibenšrift, šotiš, šnelpolka in šotiš polka, pir pa se konča s plesno igro kačo zvijat, ki so jo vodili po hiši in nato še zunaj po vasi do cerkve, ob tem pa se zabavali s petjem zbadljive pesmi: Zagrebačke frajlice nosijo šešire …

Konec se je hitro približeval, in tako smo vsi nastopajoči skupaj s publiko lahko zaploskali in zavriskali dvema članoma Jožetu Kočevarju in Janku Bajtu za več kot 40-letno udejstvovanje pri FS Sava, predstavnik JSKD RS pa jima je podelil priznanje – Častno Maroltovo značkoŠe enkrat iskrene čestitke obema!

Za zaključek smo vsi skupaj zapeli Viniško himno ter s pesmijo sklenili naš drugi celovečerni koncert iz sklopa tematskih večerov posameznih slovenskih pokrajin. 
Umetniški vodja skupine Tomaž Gantar je še dodal: “Belokranjski večer je res minil v lepem decembrskem vzdušju! Tudi sam sem naravnost užival v vlogi starešine v spletu Kostelski pir, ki je obenem požel največ simpatij.” Poudariti je treba, da tudi predsednik FS Sava Zvone Gantar ni skrival navdušenja nad izvedenim nastopom. K uspešnemu nastopu so zagotovo pripomogle tudi intenzivne vaje v Kobaridu, ki smo jih izvedli v ta namen. 
Nastopajoči smo na odru uživali, seveda pa vsega tega ne bi bilo brez vas, ki nas pri našem delu podpirate. Hvala za izrečene pohvale, za aplavze. Obenem se za podporo zahvaljujemo tudi našim pokroviteljem – Mestni občini Kranj, Podjetju Sava d.d. in Javnemu skladu Republike Slovenije.