V četrtek, 28. avgusta smo se odpravili na turnejo na Češko, in sicer na 25. mednarodni folklorni festival v Brno. 27 plesalcev in plesalk (od tega 11 novih članov) ter 8 godcev skupaj s predsednikom skupine Zvonkom Gantarjem in g. Brunom Ravnikarjem nas je predstavljalo slovensko kulturno dediščino v kar petih različnih folklornih kostumih. Poleg številnih domačih folklornih skupin so bile na festivalu prisotne tudi skupine iz Gruzije, Danske, Latvije, Avstrije in Slovaške.

Nameščeni smo bili v hotelu Palacky, približno 20 minut vožnje od centra mesta, kjer smo imeli večino nastopov. 

Na dan prihoda, v četrtek, smo popoldan v mestni hiši prvič odplesali splet gorenjskih plesov. 

Naslednji dan smo imeli dva nastopa; enourni nastop na glavnem trgu v centru Brna, kjer smo odplesali belokranjske, prekmurske, štajerske in rezijanske plese, med posameznimi spleti pa so nastop FS Sava dodatno popestrili godci in pevci.

Po prihodu v Medlánky smo v Zámecký park-u prikazali dva različna spleta gorenjskih plesov.

V soboto dopoldan je potekala parada po ulicah Brna, v kateri smo sodelovali v belokranjskih in gorenjskih kostumih. Med parado smo štirikrat zaplesali – gorenjski pari stajeriše in svatovske polke, tisti v belokranjskih kostumih pa preloško kolo, katerega so zaključili z vrtenjem zvezde. Le ta je po vsakem nastopu prejela največji aplavz. 

Pozno popoldan smo nastopali v tamkajšnjem kulturnem domu “Líšeň – Dělnický dům”, kjer smo z gorenjskimi in belokranjskimi plesi ponovno navdušili občinstvo. To je bil pravzaprav že peti nastop v tem dnevu, le da smo tokrat spleta odplesali v celoti. Od nastopov ta dan smo bili že kar precej utrujeni, tako da nam je nekoliko bolj sproščena nedelja odgovarjala. 

Po nedeljskem kosilu smo si ogledali znamenitosti mesta Brno. Ena od najzanimivejših je zagotovo ura na osrednjem trgu, na katero zna “pogledati” le okrog tisoč ljudi. Ogledali smo si tudi katedralo sv. Petra in Pavla, kjer zvonovi bijejo ob 11. uri, ne pa po naših navadah – ob 12h.

Bi znali povedati koliko je ura?

Zvečer smo še zadnjič nastopili, in sicer na zaključku festivala. Zaradi slabega vremena smo nastop izvedli z manjšim zamikom programa ter prikazali rezijanske plese. 

V ponedeljek po zajtrku žal zaradi slabega vremena nismo imeli napovedanih ogledov, zato je sledil povratek v Slovenijo. 

Turneje na Češko se bomo med drugim spominjali tudi po dobrem pivu, ki je celo cenejše od kave, pa seveda tudi po tem, da smo krstili in medse sprejeli kar enajst novih članov, ki so se na krstu odlično odrezali. Torej, čestitke vsem “frišnim” Savčanom!

Čeprav nekoliko krajša turneja nam bo ostala v zelo lepem spominu – kot 155. gostovanje v tujini, od tega že 7. na Češkem!