Letošnjo, 66. plesno sezono, smo Savčani zaključili s turnejo na Češko, ki je trajala od 3. – 6. julija. Gostovali smo v mestu Rožnov pod Radhoštěm na 38. mednarodnem festivalu Rožnovské slavnosti. Poleg nas so nastopili tudi predstavniki iz Bolgarije, Romunije, Madžarske, Slovaške, Belgije ter domače Češke. 
Naša vesela druščina je poleg predsednika skupine, Zvonka Gantarja, štela 30 plesalcev in plesalk ter 7 godcev.

Turnejo smo začeli v zgodnjih jutranjih urah, zato je bil daljši postanek v Bratislavi obvezen. Tako smo se malo sprehodili po mestnih ulicah, nekateri so se povzpeli celo na grad. Seveda smo si privoščili tudi malce dražjo kavo kot je nam v navadi. 

Vmesni postanek v Bratislavi

Pot smo nadaljevali brez težav in tako smo bili v popoldanskih urah že nastanjeni na obrobju mesta v tamkajšnjem dijaškem domu.

Nastopali smo na treh različnih odrih v tako imenovanem Wooden little Town, ki je del muzeja Valašské muzeum v přírodě.

Valašské muzeum v přírodě

Prvi dan smo se na glavnem odru predstavili s spletom gorenjskih plesov, v soboto pa je sledil bolj delaven dan, saj smo takoj zjutraj nastopili pred občino s plesi iz Bele krajineRezije ter Štajerske. Bili smo deležni sprejema s pogostitvijo pri županu, nato pa smo se v paradi sprehodili do glavnega odra v muzeju ter ponovili splet plesov. V popoldanskih urah pa smo zaplesali dva spleta štajerskih plesov.

Po večerji smo se folklorne skupine pomerile v malo drugačnih športnih igrah. Naši trije predstavniki so se med dvanajstimi skupinami zelo dobro izkazali, saj so si po rednem delu delili tretje mesto. V končnem obračunu pa smo morali priznati poraz z zasedenim četrtim mestom. 

Nedeljski dan smo preživeli dnevu primerno, nastopili smo le dvakrat, zvečer pa smo trojico članov s krstom sprejeli med pravnomočne člane FS SAVA. V ponedeljek smo zaplesali še trikrat, vsakič z drugačno plesno postavitvijo. Po uspešno zaključenem nastopu smo si lahko še zadnjič privoščili zares poceni mrzlo pivo, opravili še zadnje nakupe v sosednji trgovini ter natovorili avtobus in se odpravili proti domu. 

Z vsakim nastopom smo se trudili prikazati bogato slovensko folklorno dediščino, kar nam je po odzivu gledalcev tudi uspelo. S Češke se vračamo z lepimi spomini, upamo, da se tja še vrnemo!